Alexander Murvanidze
Александр Мурванидзе

Poliţia Rutieră îşi bate joc de cetăţeni, care îi vin în ajutor


Рубрика: Блогъ -> Сосаети
Просмотров: 13909

Deja am scris despre nişte sesizări depuse prin serviciul "Martor Ocular", care au fost respinse sub formulări dubioase. Însă, în ultimul timp, persoane responsabile de pe site-ul pr.gov.md au început să respingă foarte multe sesizări, motivaţiile uneori fiind chiar comice.

Mai întâi de tot, un spectacol în trei părţi despre o staţie de transport public în sectorul Râşcani al capitalei.

Într-o zi am filmat nişte automobile parcate neregulamentar pe staţia de troleibuz vis-a-vis de fostul centrul comercial "Taşkent" (acum - filiala "Victoriabank"). Un domn şi-a parcat crossover-ul chiar pe pista a doua a carosabilului, lăsând numai o singură pistă pentru circulaţia transportului. Pozele cu încălcări au fost ataşate la sesizările, care au fost ulterior respinse cu inscripţie "nu se înţeleg numere de înmatriculare".

Martor Ocular

Martor Ocular

Martor Ocular

Când fotografiile se încarcă la serviciul "Martor Ocular", dimensiunile acestora sunt automat reduse până la 1000x1000 pixele. Pozele cu încălcări, prezentate în acest articol au fost redescărcare de pe site-ul pr.gov.md, aşa că le puteţi vedea cu ochii colaboratorilor Poliţiei Rutiere.

Chiar şi după convertizare, numerele pe aceste poze sunt clar descifrabile. Am crezut, însă, că imaginile sunt prea mărunte, şi le-am reîncărcat cu plăcuţe mărite.

Iarăşi sesizările au fost respinse din motivul că "nu se înţeleg numere de înmatriculare".

Martor Ocular

Martor Ocular

Martor Ocular

Dacă încarci o poză făcută mai aproape cu plăcuţe clar vizibile, îţi scriu că "nu se înţelege unde este parcat". Dacă filmezi la distanţa, pe poza cu dimensiuni reduse "nu se văd numere de înmatriculare". Dacă măreşti plăcuţe cu Photoshop, atunci poza nu corespunde Regulamentului.

Eu, însă, nu m-am liniştit şi am remontat poze încă odată, luând ca exemplu alte sesizări depuse anterior de alţi utilizatori şi recepţionate cu succes.

Şi la această dată sesizările mele au fost respinse, acum sub formulare "nu se vede esența încălcării".

Martor Ocular

Martor Ocular

Martor Ocular

Oameni buni, sunteţi cu totul orbi? Oare nu aţi observat indicatoarele 5.6? Sau într-adevăr credeţi, că aceste maşini parcate în stricta apropiere de staţie de transport public şi chiar în mijlocul ei nu creează incomodităţi pentru transport public? Oare se poate să-ţi parchezi căruţa la fel ca şi acest domn în chipiu? Şi, la urma urmei, dacă iniţial nu aţi depistat încălcări pe aceste poze, de ce mi-aţi bătut capul cu numere de înmatriculare?

Totul acesta a avut loc în toamna 2012. Atunci nu am acordat atâta atenţie faţa de acest spectacol, deoarece venea Revelionul, şi mai aveam cu ce să mă ocup.

La data de 10 ianuarie am filmat pe un automobil cu numere diplomatice (albastre), parcat în mod obraznic în mijlocul trotuarului. Nu ştiam dacă imunitatea diplomatică include şi dreptul de a se parca atât de grosolan în ţara, în care eşti un oaspete cu statut oficial. Cred că de vină poate fi şi şoferul iresponsabil, care nu are nimic cu misiunea diplomatică respectivă.

Am depus sesizarea cu privire la acest caz la data de 9 februarie 2013. După mai mult de o săptămână de tăcere, sesizarea a fost respinsă din motivul că "nu corespunde pct. 4.5 al Regulamentului de plasare".

Potrivit pct. 4.5 al Regulamentului, «nu se admit imagini şi clipuri fixate în termen mai mult de 1 (o) lună de la data expedierii sesizării (termenul de prescripţie a sancţiunii contravenţionale este 90 de zile). La fel, nu se admit imagini sau clipuri adaptate, prelucrate sau schimbate în orice mod prin intermediul soluțiilor soft – imaginile și clipurile postate trebuie să fie exclusiv originale.»

După cum vedeţi, imaginea este neprelucrată, încărcată direct de pe smartphone, are şi metadate EXIF respective. În ceea ce ţine de termen, chiar dacă o lună se consideră 30 de zile, data de 9 februarie este a 30-a zi după 10 ianuarie, aşa că sesizare a fost oricum depusă în termen.

Martor Ocular

Dar eu n-aş începe să scriu acest articol, dacă nu am primi o adevărată perlă de la Poliţia Rutieră în răspuns la una dintre ultimele sesizări. Nici nu ştiu cum să comentez şi la ce să mai aştept.

O simplă poză cu un automobil parcat pe trotuar în mijlocul staţiei de transport public a fost respins cu inscripţia "mesajul conţine caracter publicitar".

Martor Ocular

După acest răspuns am pierdut orice voinţă să mai particip la această bătaie de joc. Poliţia Rutieră a cheltuit banii contribuabililor pentru un sistem, eficienţa căruia este pusă sub semnul întrebării din cauza factorului uman. Oamenii, săturaţi de şoferi întunecaţi şi grosolani, îşi pierde timpul propriu liber pentru a ajuta autorităţilor măcar cumva să combată cu dezordine pe drumurile Moldovei. Însă, desigur, e mult mai uşor să respingi o sesizare decât să o examinezi. Ori, poate, sunt şoferi în Moldova, ai căror încălcări sunt ignorate sub orice pretext? De ce nu se indică, ce ofiţer a respins sesizare, pentru a fi putut tras la răspundere pentru eventuală neglijenţă la serviciu?

Martor Ocular

Martor Ocular

Martor Ocular

Pe pagina de discuţii cu DPR sunt plasate mai multe comentarii de la utilizatori revoltaţi de respingerile nemotivate sau motivate dubios. Sunt acolo şi mesajele reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, precum că în viitor sistemul "Martor Ocular" va fi îmbunătăţit pentru a fi mai comod pentru utilizatori şi poliţişti.

Însă, la momentul dat numărul cetăţenilor dezamăgiţi de acest serviciu creşte. Acum şi eu fac parte din cei care cred că această iniţiativă civică este în mare parte pierdere de timp.